Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2010 16:19 - ЗЛАТНА ОГЪРЛИЦА В БЪЛГАРСКАТА ПОЕЗИЯ - SOWHAT
Автор: lovehunter Категория: Лични дневници   
Прочетен: 10022 Коментари: 41 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Литературните текстове са едни от онези феномени, които не подлежат на обяснение, защото това ги разрушава или, поне, изнасилва текста, чрез търсене на липсващи значения. Един текст експлицира в себе си всички дискурси и това е смисълът на неговото съществуване – всеки текст, извън него, създава нови дискурси, които, без да целят, променят коментирания текст. В това се състои уникалността на литератерния текст и невъзможността да бъде обяснен. И е задължително да се отнасяме към този проблем с нужните прецизност и познание. Текстът си има свой живот и не трябва да се втурваме в него, променяйки парадигмата на този живот, защото ставаме убийци на текста, което е просто еманация на собственото ни его. А и текстът има закодирана имунна защита срещу подобни посегателства и, ако нямаме представата за това, ще наслагваме само празни думи с безумната идея, че сме най-значимите на света.

 

Всичко това не означава, че текстовете би трябвало да съществуват сами за себе си, без отношението на реципиента. Но моделите на литературна интерпретация, познати ни до сега, са абсурдно неадекватни. При създаването на литеранурен текст, мисълта и интуицията боравят с потоци на подсъзнанието и ескалиране на психиката, като подреждат света по единственият възможен начин в точно определен момент. Така създават неповторима обективност. И точно този процес на магическо тайнство е забранената зона за нашето тълкуване. Но добро и зло, красиво и грозно, модерно и архаично, са категории, лесно разпознаваеми от нашите сетива и съзнание. Критериите ни  за тези неща са различни и няма как да бъде иначе, защото ценностните ни системи са различни. Но в литературната история има гениални примери за неоспорима литературна практика и познаването на литературните процеси, тяхното развитие и наслагване на познания и интуиция за добра художествена изява, ни позволяват да изградим валидна концепция за качествена съвременна литература. Нашите познание и интуиция за литературните процеси са критерия, според който разпознаваме една литература като добра или напротив. 

 

 

Тези уточнения са нужни, за да е ясна целта и значението на моите коментари.

 

В общуването с литературата ми е адски трудно да открия значими в художествено отношение текстове и автори, не защото не мога и не знам как, а защото липсват. Тъжна констатация. Причините за това са много и ясни и не са обект на коментиране тук, но са неоспорим факт, който отчайва жаждата ми за добри практики в бългаското литературно пространство. И когато кървясалите ми от взиране очи и отчаяно от псуване съзнание се срещнат с качествени текстове, отприщва се окованата ми духовна ерекция, осъществява се сливането с литературата и интуитивната нагласа към красивото и вечното уравновесяват подсъзнанието, гордо се осмисля стремежът ми към изкуство.

И ако тук си позволявам да побликувам и коментирам дадени текстове, то това не е безсмислен жест към собственото ми величие на пишеш човек, нито демонстрация на всезнайщина, а единствено непоклатимо убеждение, че добрата българска литература трябва да бъде поткрепяна и посочвана, защото иначе, в океана на бездарието и комерсиализма, потъват всички кораби на изкуството.

 

Текстовете на sowhat са един от тези кораби. И аз съм един от пътниците на борда, имащ превилегията да пътувам в нейното море, на нейния кораб, към нейната суша  или липса на суша, не знам накъде, може би за никъде, тя не казва, аз не питам и в това е смисълът на общуването с тази поезия. Неизвестното! Или прекалено известното! Не знам! И така трябва да бъде! Иначе идва лъжата.  

 

 

Твърдя, че нейните тесктове са явление в българската литература и се нуждаят от постоянен и задълбочен прочит. Не познавам лично авторката (което не е задължително), но текстовете познавам прекалено добре и смятам, че литературното познание  има много какво да разпознава в тях.

 

Ще пускам по един текст с мой коментар - най-голям интерес и загадка за мен са: езикът, строежа на метафориката и структурата на текста. Ще огранича коментарите си в тези три аспекта – цялостен анализ в тази рамка е невъзможен, а и не е задължителен.

 

С любезното съгласие на Соу... 

 

----------------------------------------------------------------

 

 

 

 

аспирин за потиснати океани

 

когато съм аспирин

опаковам очите си в целофан

на квадратчета

през който светът изглежда разграфен

съвсем по картографски

без нито едно бяло поле за да се почувствам

Колумб

и завързвам станиол в стиропор в междупръстията си

на надмачтено си междукрачие

и мъждукаща

като

лицето на Медуза Горгона

плувам по повърхността на морето

полирано от накъсано дишане

туптящите сейши на нежност от високи до

устните на ангели реи

и очакване да задоволя болката на поне една акула

затворена в трюм от немилостивата кралица и верен

до безумие капитан

който бавно отрязва пипалата на октоподите и в пет без пет

сервира типичен английски чай и пай с мандарини

под прозорец от зелени луни

и гладния поглед на кожата недоцелувана никога

в едно изречение

 

скъпа моя

моя скъпа

без

болезнена

 

 

 

 

 

 

 

 

Според теорията на постмодернизма, един текст имплицира безброй архитипове и интертекстуалности, кодирани в литературната памет и познание и всичко това, пречупено през персоналната сетивност на интуицията.

 

 

Този текст, мисля, е еманация на тезата. Както и всички текстове на sowhat.

 

 

Метафориката отскача от една образност и внушение към други и постига ефекта на изненадата за мисълта, и вечното припомняне, търсещо значенията.

 

 

Мисълта е предизвикана от взаимоотричащи се понятия и това натоварва текста с много варианти, държи го отворен винаги и предполага няколко прочита – а това са характеристики на доброто изкуство, по принцип.

 

 

Езикът е усложнен от играта на асоциации и задъхана нервна интуитивност – еквивалентни на социалната истина. Булевардното тичане, сандвичите на крак, бученето на магистралите са нашето настояще и езикът ни мирише от изхвърлените водорасли на мъртвото вълнение на живота ни...

 

 

 

 

С поклон пред тази поезия

 

Този текст трябва да бъде прочетен безброй пъти, нищо че пак ще остане неразбран – такава е съдбата на гениалните текстове!

Научете го таизуст!

Завещайте го на децата си!

Гордейте се, че сте съвременници на този изгрев и можете да го видите, докато се случва пред вас, в суров вид, на прима виста!

Брагославяйте очите си, че имат привилегията да се докоснат до истината!

Защото вероятността това да се случи е едно към един милион.




Гласувай:
7




1. henzelski - Соу
21.12.2010 16:58
си заслужава, Роска!
цитирай
2. анонимен - 1. henzelski - Соу
21.12.2010 17:03
henzelski написа:
си заслужава, Роска!


Щом вие казвате!

Колкото по-често препрочитано, толкова по-неразбрано. Какаво да се прави- постмодернизъм! Не става за тревопасни явно.
цитирай
3. veselinvalev - Четенето като щастие
21.12.2010 17:18
За изкушените и надарени с красотата на същностното литературно общуване този твой текст, Роска, е истинско щастие. Щастие за сетивата и рефлексията на неописуемото. Превръщането на невъзможността във възможност. Възможност за израз на невъзможното.
В безкрайната вариативност на естетичо-рецептивното ти конценрираш познавателно-емоционално-рефлектиращ модел на твоето съзнание в очудняващ текст. Текст, който вярвам, поставя едно сериозно начало на задълбоченото четене в блоговото пространство. Четене, намиращо богатството на изразните си средства в дълбочината на литературната си култура и изтласкващо ги във вълни достигащи широките бреговете на общуването. Там където водата и сушата, думите и съзнанието, изграждат взаимната си смисленост. Там където писането и четенето се срещат като взаимосвързани стихии. За да е наистина истински света ни.
Имаш моето преклонение за този истински текст, Роска! Защото ме дари с оная магия, която би трябвало да е формулирана: Четенето като щастие.
Четейки поезията на sowhat се чувствам щастлив.
Четейки поезията на sowhat в контекста на твоя прочит се чувствам безмерно щастлив. Заради рецептивната споделеност.
Благодаря ти, Роска.
цитирай
4. lovehunter - henzelski
21.12.2010 21:16
да, Красьо, и е много кофти, че се отдръпна да пише в блога... сигурно си има причини, но каквито и да са те, не могат да са достатъчни, за да ни оставят осиротели скитници, просещи за капка поезия
цитирай
5. lovehunter - си заслужава, Роска! Щом вие ...
21.12.2010 21:17
анонимен написа:
henzelski написа:
си заслужава, Роска!


Щом вие казвате!

Колкото по-често препрочитано, толкова по-неразбрано. Какаво да се прави- постмодернизъм! Не става за тревопасни явно.


зависи от камбанарията, пиятелю
цитирай
6. lovehunter - veselinvalev
21.12.2010 21:43
,,Там където водата и сушата, думите и съзнанието, изграждат взаимната си смисленост. Там където писането и четенето се срещат като взаимосвързани стихии. За да е наистина истински света ни.“

Уникална мисловност е това, проектирана в заснежените върхове на познанието.

Четенето като щастие е талант и блазе на малцината, които са докоснати от него. И не съм аз причината да се чувстваш щастлив, а твоята способност да четеш и перфекционализма на критерия ти.

Мисля, че това е един сложен проект, с който не знам дали ще се справя, но си струва да се опита. Поезията на Соу е прекалено натоварена и понякога не знам къде се намирам, познанията не стигат - нужно е нещо повече, неуловимо, необяснимо, което ме стъписва и думите са безсилни... луда работа... има неща, които не могат да се обяснят на този свят и щом не могат, значи си остават такива - в това е красотата и смисълът им...

Благодаря за коментара, написан толкова искрено, Веско!
цитирай
7. elineli - Нищо
22.12.2010 18:48
написано от нея не е за по веднъж четене. Това лично за мен е голямата награда - всеки път да се чувствам отишла на другаде. Прекрасна тя. Да имаш толкова дълбоко небе е истинска орисия, а да успяваш да го споделиш, е дарът Божи. Хубаво ми е, че и други се чувстват като мен щастливо изгубени в думичките и. Поздрави, Хънтър :)
цитирай
8. lovehunter - elineli
23.12.2010 01:53
голямата поезия е генерирана от голяма самота, но прави другите щастливи - парадокс, но истина и съдба... има много самота в тази поезия и много интелектуална злоба, а това е синтеза, постижима само в най-високите нива на изкуството...
пуснах този пост, защото искам тази поезия да намери своето място, не само в мен и теб, а да огрее и най-скритите места на всяка душа и мислене, огънят й да изпепели всяка суета и самолюбие на дребните човечета... да се върне нашта естетичност в истинската си парадигма... тези позиции трябва да се защитават с тояга в ръка, каквото и да ни струва това, иначе, ще останем при малките човечета, премълчаващи себе си... аз не бих се уважавал такъв... в това е и едно от най-големите достойнства на поезията на Соу.

Поздрави и на теб, Ели:)
цитирай
9. ok3223 - Стига с глупостите бе...
23.12.2010 06:31
Какво декламираш наукообразна и претенциозна проза от глупости на търкалета. Значи, че я пазиш тази ... поетесата,
с тояга у ръка. Ама сага сме в 21, а на в 2 век след р.хр., и я че те атакуем со танк, па да видим какво че напраиш с тоягата. Че напълнищ гащите с миризливи течности от страхове. А ако гръмнем с оръдието сигнално, че видиш ЗЕВСО у ниедно време, как е навирил щангата, ако почне да те млати по глава, до кат ти доди азайно у главата. Да не си даскал? Нещо го даваш много даскалски. Или с дядо Фройд, вечна му памят, навремето сте били дружки на подсъзнателно ниво, та сега надушваш кой е гений, и кой не е.
Значи, колкото е по неясно нещо, нерезбрано и недоразбрано от теб, по понятни причини, КИ е дребно, толкоз е по-талантливо, и дажи стая по магичен начин хептен гениално.
Оно е екстра у БГ-то да се пръкне женско генийче, което да ни подигни самочувствието, че го няма никакво. Но дали е тъй а, даскале.
Струвя ми са, че нещо мноогу бъркаш. Има нещо, не е кат да няма, но чак пък толкуз, га че е гениално, само за туй, че с твоята глава и КИ не можеш го доразбра и почувствува е, си е смешка на куб.
Маани тоягата, че стаяяш смешки. Фани базука, качи се на Ф-15, на "Апачи"- Само тъй, с огин и гола вода, че накараш орота, простосмъртните и нормални хорица да повярват, че твоята поетеса е женски български гений.
ИНАЧИ НЕ ВИДИМ КАК, ЧЕ СТАНИ ТАЗ РАБОТА.
ИЗЛРАНИТЕ ПОСРАНИ СА МАЛЦИНА, КОИТО ГИ РАЗБИРАТ ТЕЗ РАБОТИ, А НОРОДО ОТ НЕИЗБРАНИ, МНОГО МИЛИОНИ. ТА НЕ ВИДИМ КАК КАК ЧЕ СЕ ОПРАИШ С ТЯХ.
Нал казват, че никой не е стаял пророк в родното си място.
цитирай
10. sowhat - хаха, здрасти на всички
23.12.2010 16:31
не съм генийче анонимний, една проста и руса женка съм с
ти атакуй с танка, я че фана станка.
)))))))))))
сладур.

ама си прав, че никой не е станал пророк у собственото си село, още по малко в блог беге ))

сега сериозно

веско, краси, росене, ели - благодаря ви хора.
истината е, че наистина се чувствам ужасно малка , още повече докато чета хора като силвия плат, ан секстън, буковски, павич , кортасар и още и още ...
истината е, че таланта че е притежание на личността. или както го нарича елизабет гилбърт - той е духчето от стените.
и ако бог е решил да ми прати искрата си свише - то заслугата не е моя - аз съм единствено проводник на думите.

весели празници ви желая на всички!
и светлина.

обичам ви
цитирай
11. ianchefff - so,
23.12.2010 17:17
е една от големите.

Весели празници!!!

:))))))))
цитирай
12. ok3223 - Hi,hi!
23.12.2010 17:49
Радвам се, че сте по-умна от вашите...обожатели.
И че го вземате малко на майтап.
Бас държа, че оня, анализаторо на вашата поезия, съдя от мъглата от наукообразни фрази дето декламира, че този, не е разбрал нищо, че в главата му е гъста мъгла и дим над водата.
Оно нема много и за разбиране, ама ако се понапъне яко човек, може и да я усети поезията, доколкото в неясното, забърканото объркано , във виртулното и претенциозната енигма, човек може с телескоп да я открие.
Когато човек чете вашите Плат, Секстън, пияндето Буковски, Павич и тн., обикновено Се разбира какво казуват. Докато при вас под пластовете от думи трудно се открива къде е скрита поезията. И човек неволно си задава въпросът:- "Защо я криете толкова грижливо?- Какъв е смисълат на това упражнение?".
Имам усущането че, ако се опитате да пишете по ясно и разбрано, наистина човек и с просто око и сърце, ще види и усети поезията във вашите стихове.
Извинете. Не съм анонимен. Заглавието ми е посочено горе в ляво.
Весели празници: ок
цитирай
13. sowhat - ок 3223
23.12.2010 20:04
ако си направиш труда да поровиш из блога ми , ще видиш, че мога да пиша чат пат и думи прости ))))))))))
просто, хънтър е харесал сюра )))
нека е светло на всички ни, все едно кой ще открие поезия, боза, или сюр или логорея в думите.
те са само това което са.
онова което ги прави специални е емоцията зад тях и получаването им по предназначение
цитирай
14. lovehunter - ok3223
23.12.2010 21:34
Коментарите ти приличат повече на екшън-сериали с тези танкове и самолети, отколкото на смислено изложение на мисълта. Но това го оставяме като домашно за цял живот.
Ако беше прочел (или ако можеше да четеш) внимателно поста, щеше да разбереш причината за твоето объркване, а че си объркан, е ясно.
Че ти не можеш да разбереш нищо от тези текстове, си си виновен сам и ако ги коментирам, със сигурност не го правя заради теб.
Сложните неща, приятелю, не могат дс се обяснят по прост начин и ако в твоя коментар опростяваш нещата, то е защото, няма с какво да ги усложниш.
Мисля, че прахосах много време и думи, за да опонирам на глупостите, които пишеш. Като не ти харесва, недей да четеш. Стой в ъгъла на интелектуалното си мазе и няма да те дразнят някакви даскали, залитащи по Фройд.
цитирай
15. lovehunter - sowhat
23.12.2010 21:43
ти си, единствено, проводник на думите - колко вярно... и не точно така:))))

Весели празници, Ейми!
:)
цитирай
16. lovehunter - anchefff
23.12.2010 21:47
ГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГоляма

Весели празници и на теб, Янч:))))))))
цитирай
17. sestra - Обичам думите на Емито
24.12.2010 01:03
или по-точно начините и да си играе с тях, защото всеки път има нещо за откриване.
цитирай
18. lovehunter - sestra
24.12.2010 12:48
да, играта с думите е едно от вълшебствата в текстовете й

Весели празници ти пожелавам:)
цитирай
19. elpidaa - да, хънтър! да! тя е диамант!
04.01.2011 22:26
уникална!
съгласна съм с хензелски! и ти благодаря!
защото наистина трябва да се направи нещо! да достигне до повече хора! да се запомни!

поздрави и за двама ви!
и чнг :)
цитирай
20. анонимен - PUSwYAtJrwAA
25.05.2011 01:38
The forum is a brihtger place thanks to your posts. Thanks!
цитирай
21. анонимен - aQnIhbAwXUtJCa
25.05.2011 05:03
YouВ’ve got it in one. CulodnВ’t have put it better.
цитирай
22. анонимен - zvnlYYYOA
25.05.2011 08:41
Hey, sultbe must be your middle name. Great post!
цитирай
23. анонимен - tceqDUdfK
25.05.2011 14:39
ZXKy34 <a href="http://rualnsxvcren.com/">rualnsxvcren</a>
цитирай
24. анонимен - FviJcSslNQoPsHpgRC
25.05.2011 14:54
Hey, good to find someone who argees with me. GMTA.
цитирай
25. анонимен - ujBouPRNCOibhXu
25.05.2011 15:06
LTIP7M <a href="http://uyavmlfmlezf.com/">uyavmlfmlezf</a>
цитирай
26. анонимен - RpRLqvgkAVOQXvpg
25.05.2011 15:21
5PeFW8 <a href="http://iknwidwiltow.com/">iknwidwiltow</a>
цитирай
27. анонимен - hyAyWoCkfvkf
25.05.2011 19:06
afrDah , [url=http://tgrsfkhozoga.com/]tgrsfkhozoga[/url], [link=http://ddwftkkwidmw.com/]ddwftkkwidmw[/link], http://gxwoawprhteb.com/
цитирай
28. анонимен - yaPjZeeUVPhXZ
25.05.2011 19:24
Thanks for sharing. What a pelsraue to read!
цитирай
29. анонимен - itKNdunfc
25.05.2011 19:49
That's a mold-breaker. Great tnhiking!
цитирай
30. анонимен - hGlMBtKmD
26.05.2011 13:10
6dqDr9 <a href="http://vkozkoxyxkem.com/">vkozkoxyxkem</a>
цитирай
31. анонимен - fegewomvTy
26.05.2011 18:15
bV4dXE , [url=http://kjehljtlvbtb.com/]kjehljtlvbtb[/url], [link=http://vjbrfmmgljji.com/]vjbrfmmgljji[/link], http://bdchdelhbspn.com/
цитирай
32. анонимен - tDUtPkXwudVll
26.05.2011 18:27
8mfIJq , [url=http://ctsjrheksoak.com/]ctsjrheksoak[/url], [link=http://dotwrluzhejy.com/]dotwrluzhejy[/link], http://vjduzvotxgqv.com/
цитирай
33. анонимен - kKAgIQMschBEfBut
26.05.2011 18:58
MQdx3h , [url=http://umrepygubatm.com/]umrepygubatm[/url], [link=http://zfdkefgumajq.com/]zfdkefgumajq[/link], http://ceusocvynewh.com/
цитирай
34. анонимен - MbtMDIqjuhStTyVGco
28.05.2011 17:05
vIGudj <a href="http://rdfcoevwbevh.com/">rdfcoevwbevh</a>
цитирай
35. анонимен - gZpyuPtdZFJxPcZ
28.05.2011 17:28
uSfPkv <a href="http://swbedhabuzvz.com/">swbedhabuzvz</a>
цитирай
36. анонимен - XzqdxgbSq
28.05.2011 17:35
6X9ogf <a href="http://ogepklllbakp.com/">ogepklllbakp</a>
цитирай
37. анонимен - fQdRTzcyGcVUpGSYqx
28.05.2011 18:10
gFJ9xl <a href="http://isinfhuuxghl.com/">isinfhuuxghl</a>
цитирай
38. анонимен - XEiBfukqFPJZ
31.05.2011 19:10
wt17Ja , [url=http://tqvrvueyrzrk.com/]tqvrvueyrzrk[/url], [link=http://bhgbhxdfadml.com/]bhgbhxdfadml[/link], http://wwbacgkktwpn.com/
цитирай
39. анонимен - DykIxAWwuCHNbQj
31.05.2011 20:08
oEAikB , [url=http://hoqoqsfeindo.com/]hoqoqsfeindo[/url], [link=http://mdwrozlldnqy.com/]mdwrozlldnqy[/link], http://auatsetvijby.com/
цитирай
40. анонимен - TOghZnJAzCKhmDqL
31.05.2011 20:13
1d15Ol , [url=http://hmpsrtrcwqqc.com/]hmpsrtrcwqqc[/url], [link=http://bqueotpuhxrr.com/]bqueotpuhxrr[/link], http://ippzinnihyec.com/
цитирай
41. анонимен - DoduEzdqHnHoPVCzWaG
01.06.2011 13:56
vCdjWL , [url=http://vyfapetsuptz.com/]vyfapetsuptz[/url], [link=http://bifmpyuzvvdv.com/]bifmpyuzvvdv[/link], http://gvmndcdaafan.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lovehunter
Категория: Изкуство
Прочетен: 477114
Постинги: 146
Коментари: 907
Гласове: 2443
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031